De juiste zaag om zelf je trap te renoveren
Goed meten is het halve werk. Dat vertellen we iedereen die vragen heeft over doe-het-zelf traprenovatie. Die andere helft van het werk bestaat grotendeels uit goed zagen. Een goede zaag scheelt een hoop ergernis en geeft je een gelikt eindresultaat. We nemen een duik in de wereld van het zagen en geven je tips waar je op kunt letten bij het kiezen of kopen van een zaag om een trap op maat te maken.
Ongeacht welk soort zaag in je schuur ligt, dit is de vuistregel voor elke zaag bij traprenovatie: gebruik een fijn getand zaagblad. Zaagbladen met een grove vertanding geven vaker splinters. Die wil je natuurlijk niet zien op je nieuwe trap. Kies daarom altijd voor zaagbladen met fijne vertanding, die splinteren namelijk niet of nauwelijks.
Tip: mocht je na het zagen toch splinters zien op je traptreden, werk die dan af met een fijn schuurpapiertje.
Wat we afraden
Hoewel je met vrijwel elk type zaag je trap kunt renoveren, is er een aantal zagen die je beter niet kunt gebruiken. Dit zijn de normale handzagen. De kans op verzagen of uitschieten is namelijk groot. Voor je het weet is je overzettrede versplinterd. Zeker als jouw treden kleine hoekjes hebben, zul je met een handzaag tekortkomen. Ook beugelzagen en figuurzagen behoren tot de categorie ‘afraders’. Een figuurzaag kan wel handig zijn bij krappe hoekjes in de overzettreden of bij kleine correcties.
En laten we eerlijk zijn, heb je zin om jezelf in het zweet te zagen door pakweg 13 overzettreden plus stootborden met een handzaag op maat te maken?
Decoupeerzaag voor de details
Met een decoupeer- kom je verder dan met een handzaag. Door het constante toerental hoef je minder kracht te zetten dan bij een handzaag. En omdat de zaagsnelheid constant is, verminder je het aantal splinters. Het voordeel van een decoupeerzaag is echter ook het nadeel. De zaag is namelijk extreem wendbaar en daarom geschikt om krappe hoekjes en rondingen in de treden te zagen. Diezelfde bewegelijkheid zorgt er ook voor dat je snel kan gaan scheefzagen.
Met name het inzagen van de trapneus kan lastig zijn met een decoupeerzaag. Als de trede niet stabiel ligt, heb je kans dat de zaag verkeerd de neus zal inslaan. Daarom kun je beter werken met een zaag die houvast biedt.
Cirkelzaag of invalzaag
Wil je jouw trap keurig afwerken? Kies dan voor een cirkelzaag of invalzaag. Het liefst met geleider. De geleider zorgt ervoor dat je recht blijft zagen en dus geen vreemde uitschieters in de overzettreden zullen komen. Een invalzaag gaat als een mes door de boter. Het kost dus weinig inspanning en het resultaat mag er zijn. Bij hoekjes kan de invalzaag wat lomp zijn. Hier zou je eventueel kunnen teruggrijpen naar de decoupeerzaag.
Tip: zaag de overzettreden altijd vanaf de neuskant in. Zo zorg je ervoor dat de ‘lelijke’ zaagkant aan de onderkant zit en dus niet zichtbaar wordt.
Tafelzaag of stationaire zaag
Veel klussers vragen: ‘wat is gewoon de beste zaag die ik kan gebruiken voor mijn traprenovatie?’ Het antwoord: een tafelzaag of stationaire zaag. Een tafelzaag heeft alle voordelen die de invalzaag biedt, maar is daarnaast veel nauwkeuriger. Je hebt namelijk twee handen vrij om mee te werken. Doordat je de zaag niet hoeft vast te houden, zaag je veel makkelijker en mooier. Dit is met name makkelijker bij het inzagen aan de neuskant van de overzettreden.
Daarnaast is het zaagblad vaak in te stellen in verschillende hoekposities. Hiermee is het mogelijk de treden en stootborden verstek te zagen. Dat is handig bij trappen met één of meerdere draaien naar boven. Om de traptreden en stootborden naadloos aan te sluiten op de trappaal bij dit model moet je namelijk schuin inzagen.
Tip: als je werkt met een tafelzaag, gebruik dan een houten blokje van ongeveer 48 mm om het uiteinde van de overzettrede op te laten rusten. Op die manier zaag je de overzettrede recht in en werk je nauwkeuriger.
Ben je niet zo’n fanatieke klusser of heb je geen (goede) zaag? Dan kun je altijd vragen of je er eentje kan lenen bij vrienden of familie. Bij de meeste bouwmarkten kun je ook een zaag huren. Zodra je het juiste gereedschap in huis hebt, ben je klaar voor jouw doe-het-zelf traprenovatie!
Tip: krijg je zaagsel in je hoofd van de gedachte om te moeten zagen? Vraag dan gewoon een timmerman om jouw overzettreden op maat te maken!