Een open trap bekleden, hoe doe je dat?
Een open trap bekleden of renoveren. De werkwijze lijkt op die van een dichte trap met stootborden, maar er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. Zo zijn er namelijk verschillende mogelijkheden hoe je een open trap bekleed. In dit artikel leggen we de 4 manieren uit die wij aanraden.
Laten we beginnen met de basis: wat is een open trap? In trapjargon spreek je van een open trap als de trap geen stootborden heeft. Je kunt dus tussen de traptreden doorkijken.
Een open trap geeft een ruimtelijk gevoel. Een goede reden dus om de trap te betrekken bij het interieur. Door je open trap te bekleden met overzettreden maak je van een kale trap een ware blikvanger!
Er zijn meerdere opties om jouw open trap te bekleden. Elke methode heeft voor- en nadelen en zijn andere onderdelen voor nodig. De 4 opties zijn:
- Bovenkant van de treden bekleden
- Boven- en achterkant van de treden bekleden
- Rondom bekleden met overzettreden en open trapprofiel
- Rondom bekleden met overzettreden
Optie 1: Bovenkant van de treden bekleden (en schilderen)
Een veel gekozen optie is om naast de zaag een verfroller in de hand te nemen. Je plaatst dan overzettreden bovenop de originele treden. De rest van de trap verf je (of laat het voor wat het is).
Voor een egaal resultaat ga je voor een verfkleur die overeenkomt met het trapdecor. Of maak je trap wat speelser en verf de onderkant en de wangen in een afwijkende kleur.
Begin altijd eerst met schilderwerk. Zorg dat de oppervlakten die je wilt schilderen geheel geschuurd en ontvet zijn. Breng een primer aan, gevolgd door de verf.
Voor het mooiste resultaat breng je twee lagen verf aan. Schuur in dat geval de eerste laag een beetje op voordat je de tweede verflaag aanbrengt. Laat de verf opdrogen zoals aangegeven op de verpakking.
Tip: verf ook de binnenzijde van de trapneus bij de overzettrede. Die kan namelijk een beetje oversteken na het plaatsen, waardoor een onafgewerkt stukje zichtbaar blijft (de binnenzijde van een Stairscompany trapneus is 46 mm hoog). Hetzelfde geldt voor de achterzijde van het loopvlak.
Deze optie om een open trap te bekleden is het eenvoudigst en het goedkoopst. Je hebt per traptrede, één overzettrede nodig. En eventueel verfspullen.
Optie 2: Boven- en achterkant van de treden bekleden
Je kunt er ook voor kiezen om de boven- en achterkant te bekleden in dezelfde kleur. Monteer de overzettrede op de originele trede. Je kunt de achterzijde van de originele trede afwerken met een open trapprofiel. Dat is een profiel met een sponning, waardoor je het netjes kunt aansluiten op de achterzijde van de overzettrede.
Om de overzettrede en het open trapprofiel op elkaar aan te sluiten, is het belangrijk om de overzettrede aan de achterkant iets groter te maken (3 tot 5 millimeter) dan de originele trede. Zo past de overzettrede in de sponning.
Een bekleedde open trap met geschilderde zijkanten en open trapprofielen
Optie 3: Rondom bekleden met overzettreden en open trapprofielen
De meeste klussers willen hun open trap rondom bekleden. Daarvan is dit de eerste optie, en tevens de optie die wij aanraden.
Je plaatst dan één overzettrede op de bovenkant van de trede, één overzettrede zonder trapneus op de onderkant en bekleed de achterzijde met een profiel voor open trappen.
Deze methode om een open trap dubbelzijdig te bekleden is het eenvoudigst. Houd er wel rekening mee dat je dus twee overzettreden per trede nodig hebt én een open trapprofiel.
We gaan je nu beknopt uitleggen waar je rekening mee moet houden. Je kunt ook de gedetailleerde installatie-instructies voor open trappen bekleden bekijken.
Meten
Allereerst meet je met behulp van een trapspin de afmetingen van de treden. Teken de afmetingen over op de overzettrede en houd aan de achterzijde een halve centimeter speling. Hier komt het open trapprofiel in te vallen.
Zagen en onderkant uitmallen
Zaag de overzettrede op maat. Nu kun je de op maat gemaakte overzettrede als mal gebruiken voor de onderkant. Teken de vorm over op een nieuwe trede waarbij de neuskant niet wordt gebruikt. De halve centimeter uit stap 1 moet je bij de onderste trede niet meerekenen en dus afzagen. Ondertussen kun je de open trapprofielen ook op lengte zagen.
Passen en monteren
Controleer of de drie onderdelen; de twee overzettreden en het profiel, mooi op elkaar aansluiten. Je kunt dit doen met een lijmklem. Als je tevreden bent kun je met traprenovatielijm de open traptrede bekleden.
Optie 4: Open trap rondom bekleden met twee overzettreden
De tweede manier om een open trap rondom te bekleden is met twee overzettreden. Je gebruikt dan dus geen open trapprofiel, die je wel in optie 3 gebruikt.
Deze optie is gevoelsmatig mooier voor de meesten, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Deze methode is met name geschikt voor rechte trappen, zonder draai erin.
Bij deze optie spiegel je de twee overzettreden om het rondom te bekleden. Echter, in een draaitrap kan het voorkomen dat de gespiegelde onderkant niet past. Dit komt omdat de aansluiting op de trapboom op de bovenkant anders is dan op de onderkant van de treden.
Een uitkomst hiervoor is om de trapneus af te zagen en los op de achterkant te monteren.
Daarnaast kan het voorkomen dat de bovenste en onderste overzettrede niet naadloos op elkaar aansluiten door bijvoorbeeld verschillende druk op de lijmklemmen.
Daarom raden we je aan je open trap alleen op deze manier te bekleden als je veel kluservaring hebt. Hieronder zie je de situatie geschetst.
Meet en zaag de overzettreden
Begin met de bovenste overzettrede. Gebruik de trapspin om de afmetingen te bepalen en zaag op maat. Leg de overzettrede over de originele trede en kijk of het mooi past. Controleer ook of de achterzijde van de overzettrede en de originele trede gelijk zijn. Lijm de overzettrede nog niet vast!
Meet en zaag de onderzettrede
Kloppen alle maten? Dan kun je aan de slag met de overzettrede (of ‘onderzettrede’) voor de onderkant. Je hebt precies dezelfde maat nodig als de trede op de bovenkant.
Gebruik de trapspin en hanteer dezelfde afmeting die je bij de eerste overzettrede hebt gebruikt. Teken de zaaglijnen en zaag de trede uit. Je kunt ook met bijvoorbeeld kranten een mal maken uit de eerste overzettrede en op die manier de tweede overzettrede uittekenen.
Zaag ook deze trede op maat en bekijk of het geheel mooi past en op elkaar aansluit. Je kunt de twee overzettreden op hun plek houden met lijmklemmen, die heb je straks nog vaker nodig.
Passen en uitvullen
Steken de trapneuzen aan de boven- en onderkant iets uit? Vul dan de trede uit met latjes of een dun stukje houtplaat. De beklede traptrede is 56 mm dik bij een perfecte afwerking, zoals hieronder afgebeeld. Houd er rekening mee dat de lijm straks ook enkele millimeters uitzet.
Is jouw originele trap dikker dan 40 mm? Dan zal een stukje originele trap ook zichtbaar blijven of de achterkant van de overzettrede. Het loopvlak van de overzettrede is namelijk 8 mm dik. Dat bij 2 overzettreden maakt 16, en 16 + 40 mm = 56 mm: de perfecte maat.
4. Lijmen en afwerken
Als je alle traptreden voorbereid hebt, kun je beginnen met verlijmen. Gebruik hiervoor Stairscompany traprenovatielijm. Begin met de bovenste overzettrede. Verlijm vervolgens de onderste overzettrede en zet beide treden vast met lijmklemmen op 3 of 4 punten. Laat het geheel minimaal 12 uur onder spanning van de lijmklemmen staan.
Tip: Na een uur kun je wel al over de trap lopen. Als je lijmklemmen tekort hebt of liever nog niet over de nieuwe treden loopt kun je ervoor kiezen om de treden om en om te bekleden. De overgeslagen treden bekleed je dan zodra de andere treden zijn uitgehard.
Je bent er bijna! Nog even de naden afwerken met een passende kleurkit en je kunt genieten van je beklede open trap.
Open trap renovatie bestellen bij Stairscompany
Wil je jouw open trap onder handen nemen? Met de traprenovatie doe-het-zelf sets van Stairscompany zit je altijd goed. Bepaal eerst op welke manier je de trap wilt bekleden. Houd er rekening mee dat je bij rondom bekleden het dubbele aantal overzettreden nodig hebt. Voorbeeld: bij een open trap met 12 treden heb je dus 24 overzettreden nodig.